Wat is salderen en hoe werkt het?

18 februari 2024 - door Benjamin Jozef Aras

Het opwekken van duurzame energie is tegenwoordig een hot topic, en salderen speelt hierin een cruciale rol. Salderen is een begrip dat steeds vaker opduikt in gesprekken over zonne-energie en het verlagen van de energierekening. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: hoe werkt salderen?

Wat is salderen?

Om te begrijpen hoe salderen werkt, moeten we eerst kijken naar wat het precies inhoudt. Salderen is een term die wordt gebruikt in de context van zonne-energie en verwijst naar de manier waarop de opgewekte zonne-energie wordt verrekend met het energieverbruik.

In eenvoudige bewoordingen betekent salderen dat de elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen wordt afgetrokken van je totale energieverbruik. Stel je hebt zonnepanelen op je dak geïnstalleerd en deze wekken gedurende de dag meer elektriciteit op dan je op dat moment verbruikt. Het overschot aan opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Terugleveren aan het net

Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je nodig hebt, gaat het overschot terug naar het elektriciteitsnet. Dit is waar salderen in beeld komt. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit wordt geregistreerd, en deze hoeveelheid wordt in mindering gebracht op je totale energieverbruik.

Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een beleid dat bepaalt hoeveel je mag salderen en tegen welk tarief dit gebeurt. In Nederland is de salderingsregeling gunstig voor particulieren met zonnepanelen. Het houdt in dat de prijs waartegen je de overschot elektriciteit kunt salderen gelijk is aan het tarief waarvoor je normaal elektriciteit afneemt.

Met andere woorden, als je 1 kWh aan elektriciteit opwekt en teruglevert, kun je op een later moment 1 kWh gratis verbruiken. Dit maakt investeren in zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Netto verbruik en teruglevering

Het concept van salderen leidt tot het idee van netto verbruik. Netto verbruik is het verschil tussen de elektriciteit die je van het net afneemt en de elektriciteit die je teruglevert. Als je op jaarbasis meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, heb je een negatief netto verbruik.

Een negatief netto verbruik betekent dat je in feite energie teruggeeft aan het elektriciteitsnet. Sommige energieleveranciers bieden zelfs de mogelijkheid om deze overschot aan elektriciteit tegen een vergoeding terug te verkopen, wat het financiële voordeel van zonnepanelen nog verder vergroot.

Toekomst van salderen

Hoewel salderen momenteel een aantrekkelijke regeling is voor zonne-energiegebruikers, zijn er discussies over de toekomst ervan. Overheden en energieleveranciers overwegen verschillende scenario’s, waaronder het afbouwen van de salderingsregeling.

Een mogelijke verandering zou kunnen inhouden dat het salderen niet meer één op één gebeurt. In plaats daarvan zou de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit lager kunnen worden dan het tarief waarvoor je elektriciteit afneemt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van dergelijke ontwikkelingen, omdat deze van invloed kunnen zijn op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Voordelen van salderen

Het systeem van salderen brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste moedigt het de adoptie van duurzame energiebronnen aan, zoals zonne-energie. Door particulieren de mogelijkheid te bieden om hun opgewekte elektriciteit te benutten, ontstaat er een stimulans om te investeren in groene energie.

Daarnaast draagt salderen bij aan een lager energieverbruik op het elektriciteitsnet. In plaats van afhankelijk te zijn van grote energiecentrales, wordt de last verdeeld over een groot aantal huishoudens met zonnepanelen. Dit bevordert een gedecentraliseerde en veerkrachtige energie-infrastructuur.

Tips voor optimaal salderen

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren en te profiteren van de salderingsregeling, zijn hier enkele tips om optimaal te salderen:

Conclusie

Salderen is een essentieel onderdeel van de overgang naar duurzame energie. Het stelt particulieren in staat om actief bij te dragen aan een groenere toekomst en tegelijkertijd te besparen op hun energiekosten. Met de huidige salderingsregeling in Nederland is het investeren in zonnepanelen een aantrekkelijke en rendabele keuze. Het is echter belangrijk om op de hoogte te blijven van mogelijke veranderingen in het beleid om te zorgen voor een weloverwogen beslissing over het gebruik van zonne-energie en het profiteren van salderen.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

  • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

  • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

  • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

  • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

  • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

  • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

  • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?