Wat is het BKR?

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

In de wereld van financiën en kredietwaardigheid speelt het Bureau Krediet Registratie, beter bekend als het BKR, een cruciale rol. Maar wat is het BKR precies en waarom is het van belang voor individuen en financiële instellingen? In dit artikel nemen we een diepgaande blik op het BKR en ontrafelen we de mysteries rondom deze instelling.

Wat is het BKR?

Het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel, is een onafhankelijke stichting die zich bezighoudt met het registreren van kredieten en leningen die in Nederland worden verstrekt. Het BKR heeft als doel om zowel consumenten als kredietverstrekkers te beschermen door een overzicht te bieden van het leen- en betaalgedrag van individuen.

Hoe Werkt het BKR?

 1. Kredietregistratie:
  Het BKR houdt een register bij van kredieten en leningen die door consumenten zijn aangegaan. Dit omvat niet alleen grote leningen zoals hypotheken, maar ook kleinere kredieten zoals creditcards en winkelkredieten.

 2. Positieve en Negatieve Registraties:
  Het BKR registreert niet alleen leningen zelf, maar ook de bijbehorende betalingsgeschiedenis. Hierbij worden zowel positieve als negatieve registraties opgenomen. Positieve registraties geven aan dat leningen op tijd worden afbetaald, terwijl negatieve registraties wijzen op betalingsachterstanden of andere financiële problemen.

 3. Kredietinformatierapport:
  Op basis van deze registraties stelt het BKR kredietinformatierapporten op. Financiële instellingen kunnen deze rapporten raadplegen wanneer iemand een nieuwe lening of krediet aanvraagt. Het rapport biedt inzicht in het financiële verleden en helpt bij het beoordelen van het risico van het verstrekken van nieuw krediet.

Waarom is het BKR Belangrijk?

 1. Bescherming van Consumenten:
  Het BKR beschermt consumenten door hen te helpen verantwoorde financiële beslissingen te nemen. Het geeft hen inzicht in hun eigen financiële geschiedenis en waarschuwt hen voor mogelijke risico’s bij nieuwe kredietverzoeken.

 2. Risicobeheer voor Kredietverstrekkers:
  Voor kredietverstrekkers is het BKR een waardevol instrument voor risicobeheer. Het stelt hen in staat om potentiële klanten te beoordelen op basis van hun financiële verleden, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen bij het verstrekken van nieuwe leningen.

Soorten BKR-Registraties:

 1. A-Code (Achterstandsmelding):
  Geeft aan dat er een betalingsachterstand is op een lening. Deze code blijft zichtbaar tot de achterstand is ingelopen.

 2. H-Code (Herstelmelding):
  Geeft aan dat een betalingsachterstand is ingelopen. Deze code blijft nog vijf jaar zichtbaar nadat de achterstand is hersteld.

 3. 2-Code (Negatieve registratie na herstel):
  Geeft aan dat er na herstel van de achterstand opnieuw een betalingsachterstand is ontstaan.

Hoe Controleer je je BKR-Registratie?

Iedereen heeft het recht om jaarlijks gratis zijn eigen BKR-gegevens op te vragen. Dit kan online via de website van het BKR. Als u bezwaar wil maken voor een registratie, helpen wij u daar graag bij.

Conclusie:

Het Bureau Krediet Registratie is een essentiële speler in het Nederlandse financiële landschap. Het biedt zowel consumenten als kredietverstrekkers waardevolle informatie over kredietgeschiedenis en draagt bij aan een verantwoord financieel beheer. Het begrijpen van BKR-registraties is van belang voor iedereen die betrokken is bij financiële transacties en het nemen van verantwoorde financiële beslissingen.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?