Wat is een negatieve BKR?

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Als je ooit een lening hebt aangevraagd of financiële transacties bent aangegaan, is de kans groot dat je hebt gehoord van een “BKR registratie.” Maar wat houdt deze registratie precies in en wat voor impact kan het hebben op jouw financiële wereld? In dit artikel gaan we dieper in op wat een BKR registratie is en waarom het belangrijk is om hier bewust van te zijn.

Wat is een BKR Registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een onafhankelijke stichting in Nederland die zich bezighoudt met het bijhouden van financiële gegevens over consumenten. Een BKR registratie is een vermelding van jouw kredietgeschiedenis en financiële verplichtingen in het BKR-systeem. Het BKR verzamelt en beheert informatie over leningen, kredieten en betalingsachterstanden.

Wat Wordt Geregistreerd bij het BKR?

 1. Soorten Kredieten:
  Het BKR registreert verschillende soorten kredieten, waaronder persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, en creditcardlimieten.

 2. Lopende Kredieten:
  Actieve leningen en kredieten worden geregistreerd, inclusief informatie over het openstaande bedrag, de looptijd en de maandelijkse aflossingen.

 3. Betalingsachterstanden:
  Betalingsachterstanden worden eveneens vastgelegd. Dit omvat informatie over hoeveel betalingen je hebt gemist en hoe lang de achterstand heeft geduurd.

 4. Negatieve Registraties:
  Bij ernstige betalingsproblemen kan er een negatieve registratie plaatsvinden. Dit kan invloed hebben op jouw kredietwaardigheid.

Waarom is een BKR Registratie Belangrijk?

 1. Kredietwaardigheid Beoordelen:
  Financiële instellingen gebruiken BKR-registraties om de kredietwaardigheid van een persoon te beoordelen. Het geeft hen inzicht in iemands financiële geschiedenis en hoe verantwoordelijk zij zijn geweest bij het nakomen van financiële verplichtingen.

 2. Voorkomen van Overcreditering:
  BKR-registraties helpen overcreditering te voorkomen. Als iemand al meerdere lopende leningen heeft, kan een nieuwe lening een te zware financiële last worden. Het BKR helpt kredietverstrekkers om deze situaties te herkennen.

 3. Bescherming van Consumenten:
  Het BKR heeft als doel zowel consumenten als kredietverstrekkers te beschermen. Het voorkomt dat consumenten te veel schulden aangaan en helpt hen bewuste financiële beslissingen te nemen.

Soorten BKR Registraties:

 1. Positieve Registratie:
  Een positieve registratie geeft aan dat je een lening hebt afgesloten, maar deze keurig op tijd aflost. Dit kan je kredietwaardigheid positief beïnvloeden.

 2. Negatieve Registratie:
  Bij betalingsachterstanden van meer dan 120 dagen vindt er een negatieve registratie plaats. Dit kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van nieuwe leningen.

Hoe Controleer je Jouw BKR Registratie?

Je hebt het recht om jaarlijks gratis je BKR-gegevens op te vragen. Dit kun je doen via de website van het BKR. Als je tegen een negatieve registratie in bezwaar wil kunnen wij je hierbij helpen.

Conclusie:

Een BKR registratie is geen ‘straf’, maar eerder een middel om financiële verantwoordelijkheid te waarborgen. Het biedt een overzicht van jouw kredietgeschiedenis en helpt zowel consumenten als kredietverstrekkers bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen. Het is belangrijk om bewust te zijn van jouw BKR-registratie en deze regelmatig te controleren om verrassingen te voorkomen en jouw financiële gezondheid te behouden.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?