Wat is een Limosa attest?

5 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

In de wereld van internationale tewerkstelling en grensoverschrijdende dienstverlening komt er vaak een overvloed aan regelgeving en administratieve vereisten om de hoek kijken. Een van de essentiële documenten voor ondernemingen die werknemers naar België sturen of tijdelijk laten werken, is het Limosa-attest. In deze blog duiken we dieper in op wat het Limosa-attest is, waarom het belangrijk is en hoe het proces werkt.

Wat is een Limosa-attest?

Het Limosa-attest is een officieel document dat werkgevers moeten invullen en indienen wanneer ze buitenlandse werknemers naar België laten komen voor tijdelijk werk of dienstverlening. Het doel van het attest is om de Belgische autoriteiten te informeren over de tewerkstelling van buitenlandse werknemers op hun grondgebied.

Waarom is het belangrijk?

Het Limosa-attest is van cruciaal belang om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen in België en om boetes en andere juridische complicaties te vermijden. Het dient als een melding aan de overheid over de komst en activiteiten van buitenlandse werknemers, waardoor de autoriteiten het overzicht behouden en ervoor zorgen dat alle arbeidsregels en -voorwaarden worden nageleefd.

Wie moet een Limosa-attest aanvragen?

Zowel binnenlandse als buitenlandse werkgevers die werknemers naar België willen sturen voor tijdelijk werk moeten een Limosa-attest aanvragen. Het maakt niet uit of het een korte zakelijke reis, een project van enkele maanden, of een langere tijdelijke tewerkstelling betreft; het attest is verplicht in verschillende situaties.

Hoe werkt het proces?

 1. Aanvraag:
  De werkgever moet de aanvraag voor het Limosa-attest indienen voordat de buitenlandse werknemer in België aan de slag gaat. Dit kan online gebeuren via SocialePremie.
 2. Informatie verstrekken:
  Bij het invullen van het attest moeten gedetailleerde gegevens worden verstrekt over het tijdelijke werk, de duur van het verblijf, de identiteit van de werknemer, en andere relevante informatie.
 3. Goedkeuring:
  Na ontvangst van de aanvraag beoordeelt en keurt de Belgische overheid het Limosa-attest goed. Dit document fungeert als een vergunning voor de buitenlandse werknemer om legaal in België te werken.

Conclusie

Het Limosa-attest is een onmisbaar instrument voor werkgevers die internationale werknemers naar België willen sturen. Door tijdig en correct het attest aan te vragen, kunnen bedrijven voldoen aan de wettelijke vereisten en soepel opereren binnen het Belgische arbeidslandschap. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot financiële sancties en andere juridische complicaties. Kortom, het Limosa-attest is niet alleen een administratieve verplichting, maar ook een essentieel instrument om succesvol zaken te doen in België.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?