Wat is een G-rekening?

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Voor ondernemers en bedrijven die werkzaam zijn in sectoren met veelvuldige onderaannemers en personeel, is de G-rekening een belangrijk instrument. Maar wat is een G-rekening precies en waarom is het relevant voor bepaalde bedrijven? In dit artikel duiken we dieper in op de G-rekening, begrijpen we de functies en ontdekken we waarom het een waardevol financieel instrument is.

Wat is een G-rekening?

De G-rekening, of Geblokkeerde Rekening, is een speciaal type zakelijke bankrekening dat wordt gebruikt in Nederland. Het belangrijkste kenmerk van de G-rekening is dat deze rekening onderhevig is aan een blokkering, wat betekent dat het geld dat erop staat niet vrijelijk kan worden opgenomen door de rekeninghouder. Deze rekening wordt vaak gebruikt in situaties waarin sprake is van onderaanneming en personeelsuitzending.

Functies van de G-rekening:

 1. Waarborgen van Belastingafdrachten:
  Een van de belangrijkste functies van de G-rekening is het waarborgen van belastingafdrachten. Bij bedrijven met veel onderaannemers en personeel in dienst is de Belastingdienst bezorgd over het correct afdragen van loonbelasting en omzetbelasting. Met de G-rekening wordt een deel van het factuurbedrag gestort op deze geblokkeerde rekening, waarmee belastingafdrachten kunnen worden gegarandeerd.

 2. Beschermen van Onderaannemers en Personeel:
  De G-rekening beschermt onderaannemers en personeel doordat het geld op deze rekening niet vrijelijk kan worden gebruikt voor andere bedrijfsdoeleinden. Hierdoor hebben zij de zekerheid dat de verschuldigde belastingen worden afgedragen.

 3. Voorkomen van Belastingproblemen:
  Door een deel van het factuurbedrag op de G-rekening te storten, voorkomt een bedrijf belastingproblemen en zorgt het ervoor dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn voor de vereiste belastingafdrachten.

Hoe Werkt de G-rekening?

 1. Openen van de Rekening:
  Een bedrijf dat gebruik wil maken van een G-rekening opent deze bij een bank naar keuze. Niet alle banken bieden G-rekeningen aan, dus het is belangrijk om een geschikte bank te kiezen.

 2. Stortingen op de Rekening:
  Bij het afsluiten van een zakelijke overeenkomst met een onderaannemer of uitzendbureau, stort het bedrijf een percentage van het factuurbedrag op de G-rekening. Dit bedrag wordt vastgesteld door de Belastingdienst.

 3. Belastingafdrachten:
  Op het moment dat belastingen verschuldigd zijn, zoals loonbelasting en omzetbelasting, worden deze direct van de G-rekening afgedragen. Dit waarborgt dat belastingen tijdig en volledig worden betaald.

 4. Vrijgeven van Restbedrag:
  Het resterende bedrag op de G-rekening kan, na voldoening van de belastingafdrachten, worden vrijgegeven en overgeboekt naar de reguliere bedrijfsrekening. Dit bedrag kan dan voor andere zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Voor Wie is de G-rekening Relevant?

De G-rekening is met name relevant voor bedrijven in sectoren waarin veel wordt gewerkt met onderaannemers en personeel in dienst. Dit omvat sectoren zoals de bouw, transport, schoonmaak, en personeelsuitzending.

Conclusie:

De G-rekening is een belangrijk financieel instrument dat bedrijven in bepaalde sectoren helpt om belastingafdrachten te waarborgen en tegelijkertijd onderaannemers en personeel beschermt. Door een deel van het factuurbedrag op de G-rekening te storten, kunnen bedrijven voldoen aan hun fiscale verplichtingen en potentiële belastingproblemen voorkomen. Het correct gebruik van de G-rekening draagt bij aan een gezonde financiële bedrijfsvoering en bevordert een goede samenwerking met onderaannemers en personeel.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?