A1 verklaring nader uitgelegd

31 maart 2020 - door Benjamin Jozef Aras

Het A1 formulier is de naam van een Europees formulier. Met dit formulier kunt u, als u buiten Nederland werkt, aantonen dat u in Nederland verzekerd bent voor bijvoorbeeld AOW, kinderbijslag en werkloosheid. Alle landen van de Europese Unie gebruiken het formulier A1 formulier. Dus ook Duitsland en België.

Onderworpen aan één sociaal zekerheidssysteem

Het A1 formulier is een verklaring gebaseerd op de EU Verordening inzake sociale zekerheid. Deze EU Verordening geeft dwingend rechtelijke regels over waar een werknemer of zelfstandige sociaal verzekerd is als hij in meerdere EU landen werkt dan wel tijdelijk naar een ander EU land wordt uitgezonden. Het uitgangspunt daarbij is dat iemand slechts onderworpen kan zijn aan één sociaal zekerheidssysteem.

A1 formulier aanvragen.
De A1 verklaring kan worden aangevraagd via ons. De gemakkelijkste aanvraagprocedure is de digitale procedure, via SocialePremie. Ingeval van een digitale aanvraag is de doorlooptijd voor de afgifte van de A1 verklaring door de SVB kort (vaak slechts een paar dagen). 

ZZP ‘er aanvraag A1 formulier.
Ook voor een zelfstandige zonder personeel geldt dat deze altijd een A1 formulier moet aanvragen zodra hij gaat werken in Duitsland of België. De Duitse Zoll vraagt altijd naar het A1 formulier. 

A1 formulier geldigheid
De geldigheidsperiode van het A1-formulier bedraagt 24 maanden. Wilt u een verklaring verlengen? Dat kan alleen als de totale periode van de detachering ten hoogste 2 jaar bedraagt. Is deze periode langer dan 2 jaar? Dan moet u een nieuwe aanvraag indienen. 

Boete
Als in Duitsland geen A1 verklaring kan worden getoond kan de Zoll tot max. € 5000,- boetes opleggen.

Aanvraag indienen
U doet de aanvraag eenvoudig en snel op deze webpagina.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

  • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

  • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

  • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

  • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

  • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

  • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

  • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?