Wat is een A1 Verklaring? Uw Gids voor Werken in het Buitenland

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

Een A1 verklaring is een Europees certificaat dat aantoont onder welk land’s sociale zekerheidswetgeving een werknemer valt. Dit document is onmisbaar voor werknemers, zelfstandigen en gedetacheerden die tijdelijk in een ander EU-land, EER-land, of Zwitserland werken. Het bevestigt dat zij sociale zekerheidsbijdragen betalen in hun thuisland, waardoor zij vrijgesteld zijn van deze bijdragen in het land waar ze tijdelijk werken.

De Noodzaak van een A1 Verklaring:

 1. Wettelijke Compliance: Het bezit van een A1 verklaring zorgt ervoor dat werknemers in overeenstemming met Europese wetgeving werken. Dit voorkomt mogelijke juridische problemen met lokale sociale zekerheidsinstanties.
 2. Voorkomen van Dubbele Belasting: Zonder een A1 verklaring kunnen werknemers geconfronteerd worden met het betalen van sociale zekerheidsbijdragen in zowel hun thuisland als het gastland. De verklaring voorkomt dit scenario.
 3. Administratieve Duidelijkheid: Deze verklaring biedt duidelijkheid en eenvoud in administratieve processen voor zowel werkgevers als werknemers bij internationale werkzaamheden.
 4. Behoud van Sociale Rechten: Het zorgt ervoor dat werknemers hun rechten op sociale zekerheid in hun thuisland behouden, zoals pensioenrechten en gezondheidsdekking.

Hoe Krijgt U een A1 Verklaring?

De aanvraag voor een verklaring dient ingediend te worden bij de sociale zekerheidsinstelling van het thuisland van de werknemer. Dit proces vereist het verstrekken van informatie over de werkgever, de aard van de werkzaamheden en de duur van het verblijf in het buitenland.

Conclusie:

Een verklaring is een essentieel document voor iedereen die in het buitenland werkt binnen de Europese Unie en de EER. Het zorgt voor naleving van de wet, bespaart kosten door het voorkomen van dubbele belasting en behoudt de sociale zekerheidsrechten van de werknemer. SocialePremie staat klaar om u te ondersteunen bij het verkrijgen van uw verklaring en zorgt ervoor dat uw internationale werkervaring zo soepel mogelijk verloopt. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?