Wat is de A1-Verklaring en Waarom is Deze Noodzakelijk voor Werken in het Buitenland?

19 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1-Verklaring?

Een A1-verklaring is een certificaat dat uitgegeven wordt door de socialezekerheidsautoriteiten van een EU-lidstaat, EER-land of Zwitserland. Het bevestigt dat een persoon die tijdelijk in een ander land binnen deze gebieden werkt, onderworpen blijft aan het socialezekerheidsstelsel van het thuisland. Dit document is van cruciaal belang om te bepalen welk land verantwoordelijk is voor de sociale zekerheid van de werknemer of zelfstandige.

Waarom is de A1-Verklaring Nodig?

 1. Voorkomen van Dubbele Socialezekerheidsbijdragen: Zonder een A1-verklaring kunnen werknemers geconfronteerd worden met het betalen van socialezekerheidsbijdragen in zowel het thuisland als het gastland. De A1-verklaring helpt dit te voorkomen door duidelijkheid te verschaffen over het toepasselijke socialezekerheidsstelsel.

 2. Naleving van EU-regelgeving: De A1-verklaring zorgt ervoor dat zowel de werknemer als de werkgever voldoet aan de EU-regelgeving met betrekking tot sociale zekerheid bij grensoverschrijdend werken.

 3. Behoud van Socialezekerheidsrechten: Het garandeert dat werknemers toegang blijven houden tot hun socialezekerheidsrechten in hun thuisland, zoals ziekteverzekering, pensioenrechten en werkloosheidsuitkeringen.

 4. Juridische Zekerheid: Het biedt juridische zekerheid voor zowel werknemers als werkgevers over de socialezekerheidsverplichtingen en vermindert het risico op juridische complicaties.

Wanneer en Hoe een A1-Verklaring Aan te Vragen:

 1. Voorafgaand aan Buitenlandse Werkzaamheden: Het is essentieel om de A1-verklaring aan te vragen voordat u begint met werken in een ander EU/EER-land of Zwitserland.

 2. Procedure: De aanvraag dient ingediend te worden bij de socialezekerheidsinstelling van het thuisland, waarbij de nodige documentatie en informatie over de werkzaamheden verstrekt moet worden.

 3. Verwerkingstijd: Afhankelijk van de situatie en het betreffende land kan de verwerkingstijd variëren.

De Rol van SocialePremie:

Het navigeren door het proces van het aanvragen van een A1-verklaring kan complex zijn. SocialePremie biedt gespecialiseerde ondersteuning bij het aanvragen van deze verklaring, van het verzamelen van de benodigde documenten tot het bieden van advies en begeleiding door het aanvraagproces.

Conclusie:

De A1-verklaring is een fundamenteel document voor iedereen die in het buitenland werkt. Het zorgt voor naleving van de wet, voorkomt dubbele bijdragen en beschermt de sociale rechten van werknemers. Voor ondersteuning bij het aanvragen van uw A1-verklar ing, kunt u rekenen op de expertise en diensten van SocialePremie. Neem contact met ons op voor professionele begeleiding en zorg voor een soepele internationale werkervaring.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?