Wat is een A1 Verklaring? Het Belang voor Internationaal Werk

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een certificaat uitgegeven door de sociale zekerheidsinstelling van een EU-lidstaat, EER-land of Zwitserland. Het document bevestigt dat de houder onderworpen is aan het sociale zekerheidsstelsel van het land waar hij of zij gewoonlijk werkt, ondanks dat de werkzaamheden tijdelijk in een ander land plaatsvinden. Dit is cruciaal voor werknemers, zelfstandigen, en gedetacheerden die voor een korte periode buiten hun thuisland werken.

Het Belang van een A1 Verklaring:

 1. Naleving van Europese Wetgeving: De A1 verklaring zorgt voor naleving van de EU-regelgeving, waardoor internationale werknemers wettelijk beschermd zijn tijdens hun werk in het buitenland.
 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Zonder deze verklaring riskeren werknemers dubbele sociale zekerheidsbijdragen te betalen in zowel hun thuisland als het gastland. De A1 verklaring voorkomt dit, waardoor werknemers financieel beschermd zijn.
 3. Administratieve Vereenvoudiging: Het helpt bij het vereenvoudigen van de administratieve processen voor zowel werknemers als werkgevers, wat tijd en middelen bespaart.
 4. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Door een A1 verklaring blijven werknemers aangesloten bij hun thuisland’s sociale zekerheidssysteem, waardoor ze hun rechten op bijvoorbeeld pensioenopbouw en ziekteverzekering behouden.
 5. Transparantie en Zekerheid: Het biedt duidelijkheid en zekerheid over de sociale zekerheidsstatus van de werknemer, wat essentieel is voor zowel de werknemer als de werkgever.

Het Aanvraagproces:

De aanvraag van een verklaring moet worden ingediend bij de sociale zekerheidsinstelling van het land waar de werknemer gewoonlijk werkt. Dit proces vereist nauwkeurige documentatie, zoals bewijs van huidige werkgelegenheid, details van de buitenlandse opdracht en persoonlijke informatie van de werknemer. Het is cruciaal om deze aanvraag tijdig in te dienen, idealiter voordat de buitenlandse werkzaamheden beginnen, om vertragingen of complicaties te vermijden.

Conclusie:

Een A1 verklaring is een vitaal document voor Europese professionals die internationaal willen werken. Het biedt juridische zekerheid, financiële bescherming, en administratieve vereenvoudiging. SocialePremie is toegewijd aan het ondersteunen van werknemers en werkgevers in het navigeren door het aanvraagproces van de verklaring. Wij bieden deskundig advies en begeleiding om te zorgen dat uw internationale werkervaring zowel productief als zorgeloos is. Neem contact met ons op voor gedetailleerde ondersteuning en maak uw internationale werkambities waar met de juiste voorbereiding en documentatie.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?