De A1 verklaring in Nederland

31 maart 2020 - door Benjamin Jozef Aras

De A1 verklaring wordt in Nederland aangevraagd bij de SVB. De gemakkelijkste aanvraagprocedure is de digitale procedure, via het Twinternetaccount bij de SVB. Daarvoor moet de werkgever zich wel eerst registreren bij de SVB. Ingeval van een digitale aanvraag is de doorlooptijd voor de afgifte van de A1 verklaring door de SVB kort (vaak slechts een paar dagen).

Wanneer heeft u een A1 verklaring nodig?

Hieronder een voorbeeld:
De werknemer die in Nederland woont en werkt, in Nederland sociaal verzekerd is en bijvoorbeeld vervolgens door zijn Nederlandse werkgever naar de Franse groepsvennootschap wordt uitgezonden voor de periode van een jaar, kan (mits hij aan de voorwaarden van de detacheringsbepaling in de EU Verordening voldoet) in Nederland sociaal verzekerd blijven gedurende zijn tijdelijke uitzending naar Frankrijk. Daarvoor moeten hij en zijn werkgever een A1 verklaring aanvragen.

De Franse groepsvennootschap dient de A1 verklaring in haar salarisadministratie te bewaren. Op deze manier is duidelijk dat de Franse groepsvennootschap geen Franse sociale verzekeringspremies hoeft in te houden. Ook de werknemer dient de A1 verklaring bij zich te dragen. Dat is nodig voor het geval hij medische bijstand nodig zou hebben in Frankrijk. Zonder A1 verklaring wordt in buitenlandse ziekenhuizen vaak geen medische hulp verleend.

De werknemer moet de A1 verklaring ook kunnen laten zien als er een controle op de werkplek is. Door nieuwe regelgeving in diverse Europese landen om schijnconstructies tegen te gaan en om meer te kunnen handhaven op bijv. minimumloon, juiste sociale zekerheidsdekking, etc. zullen er steeds meer inspecties gehouden worden op de werkplek.

Het niet kunnen laten zien van een A1 verklaring kan dan in sommige landen meteen tot een aanzienlijke boete leiden. Frankrijk kent bijvoorbeeld vanaf 1 april jl. een boete van circa € 3.250 als de A1 verklaring niet kan worden getoond. Ook in Nederland gaat hier strikter op gecontroleerd worden en kunnen er boetes worden opgelegd.

U doet de aanvraag eenvoudig en online op deze website.

Toch liever eerst een adviseur spreken?
Wilt u toch eerst een jurist spreken alvorens u de aanvraag doet, dan kunt u ons bereiken op 085-8000641. Wij staan u graag te woord en begeleiden uw aanvraag.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

  • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

  • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

  • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

  • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

  • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

  • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

  • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?