Invoeren met art. 23

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

In het complexe landschap van belastingen en zakendoen biedt de Artikel 23 Vergunning een waardevol instrument om de BTW-aangifte te stroomlijnen voor bedrijven die internationaal opereren. In dit blogartikel nemen we een diepgaande duik in hoe de BTW-aangifte vereenvoudigd kan worden met behulp van de Artikel 23 Vergunning en welke voordelen dit biedt voor bedrijven.

Wat is Artikel 23 Vergunning?

Voordat we de BTW-aangifte met Artikel 23 Vergunning bespreken, laten we kort herinneren wat deze vergunning inhoudt. De Artikel 23 Vergunning, ook wel bekend als de Vergunning Artikel 23 OB, stelt bedrijven in staat om de BTW te verleggen op de levering van goederen en diensten binnen Nederland en op invoer en verwervingen uit andere EU-landen. Het biedt een gestroomlijnde aanpak voor bedrijven die regelmatig betrokken zijn bij grensoverschrijdende transacties.

Vereenvoudigde BTW-Aangifte

 1. Verlegging van BTW:
  Met een Artikel 23 Vergunning kunnen bedrijven ervoor kiezen de verleggingsregeling toe te passen. Dit betekent dat zij niet langer verplicht zijn BTW in rekening te brengen bij hun afnemers, maar in plaats daarvan de verantwoordelijkheid voor de BTW overdragen aan de afnemer. Hierdoor wordt de administratieve last van het in rekening brengen en afdragen van BTW verminderd.

 2. Minder Administratieve Lasten:
  De traditionele manier van BTW-aangifte omvat het nauwkeurig bijhouden van de BTW die wordt ontvangen en betaald. Met een Artikel 23 Vergunning wordt dit proces vereenvoudigd omdat bedrijven minder transacties hebben waarover zij BTW in rekening brengen.

 3. Snellere Transacties: Het vermijden van het in rekening brengen van BTW kan leiden tot snellere en soepelere transacties, omdat er minder administratieve rompslomp is. Bedrijven kunnen zich concentreren op hun kernactiviteiten zonder de constante zorg voor BTW-administratie.

Belang van Nauwkeurige Registratie

Hoewel de Artikel 23 Vergunning de BTW-administratie vereenvoudigt, is het nog steeds van cruciaal belang dat bedrijven een nauwkeurige registratie bijhouden van alle relevante transacties. Dit omvat het correct noteren van verlegde BTW en het handhaven van gedetailleerde boekhoudgegevens om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Conclusie

De BTW-aangifte met Artikel 23 Vergunning biedt bedrijven een waardevol instrument om hun BTW-processen te vereenvoudigen en administratieve lasten te verminderen. Het stelt bedrijven in staat om op een efficiënte en wettelijke manier internationale transacties uit te voeren. Het blijft echter van groot belang dat bedrijven zorgvuldig blijven bijhouden en rapporteren om te voldoen aan wettelijke vereisten en mogelijke controles van belastingdiensten. Door deze vergunning effectief te benutten, kunnen bedrijven hun internationale handel optimaliseren en zich richten op groei en succes op mondiaal niveau.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?