Hoe vraag ik een rijbewijs aan?

5 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Het aanvragen van een Nederlands rijbewijs vanuit het buitenland kan een uitdaging lijken, maar met de juiste informatie en stappen wordt het proces een stuk eenvoudiger. In deze gids nemen we je mee door het stapsgewijze proces van het aanvragen van een Nederlands rijbewijs terwijl je in het buitenland woont.

1. Check de Geldigheid van je Huidige Rijbewijs

Voordat je begint, is het belangrijk om de geldigheid van je huidige buitenlandse rijbewijs te controleren. Als het rijbewijs nog geldig is, kun je in sommige gevallen direct overstappen naar een Nederlands rijbewijs. Anders moet je mogelijk een nieuw rijbewijs aanvragen in het land waar je momenteel woont.

2. Kies het Juiste Rijbewijs

In Nederland zijn er verschillende categorieën rijbewijzen, afhankelijk van het type voertuig dat je wilt besturen. Zorg ervoor dat je het juiste rijbewijs kiest op basis van je behoeften.

3. Documenten en Bewijsstukken

Verzamel de benodigde documenten:

4. Aanvragen bij de CBR

Maak contact met SocialePremie. Leg je situatie uit en vraag naar de mogelijkheden om je rijbewijs vanuit het buitenland aan te vragen. De aanvraag kan online plaatsvinden. U levert uw documenten aan en wij zorgen ervoor dat uw rijbewijs wordt aangevraagd namens u.

5. Betaling van Leges en Kosten

Houd er rekening mee dat aan de aanvraag van een Nederlands rijbewijs kosten verbonden zijn. De exacte bedragen kunnen variëren, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de actuele tarieven. Leges kunnen vaak online worden betaald.

6. Medische Keuring (Indien Nodig)

In sommige gevallen kan een medische keuring vereist zijn, vooral als je een rijbewijs aanvraagt voor specifieke categorieën voertuigen.

7. Wachten op Verwerking en Levering

Na het indienen van je aanvraag moet je wachten op de verwerking ervan. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt je nieuwe rijbewijs naar je opgestuurd.

8. Gebruik een Internationaal Rijbewijs Indien Nodig

Als je tijdens het wachten op je nieuwe Nederlandse rijbewijs een geldig internationaal rijbewijs hebt, kun je deze gebruiken om in het buitenland te blijven rijden.

Het aanvragen van een Nederlands rijbewijs vanuit het buitenland vergt wat planning en geduld, maar met de juiste stappen en documentatie kun je deze overgang soepel laten verlopen. Neem contact op met de relevante instanties voor specifieke informatie en vereisten, en geniet binnenkort van je nieuwe Nederlandse rijbewijs, waar ter wereld je ook bent.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

  • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

  • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

  • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

  • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

  • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

  • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

  • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?