Een gesprek met jurist Benjamin Jozef Aras over het belang van de A1 verklaring en Limosa attest.

4 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Werken in het buitenland kan een lonende ervaring zijn, maar het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de vereiste vergunningen om onaangename verrassingen te voorkomen. Voor degenen die in België willen werken, spelen de A1-verklaring en het Limosa-attest een essentiële rol. We spraken met de ervaren jurist Benjamin Jozef Aras om inzicht te krijgen in het belang van deze documenten en hoe ze kunnen worden verkregen.

Laten we beginnen met de A1-verklaring. Wat is het precies en waarom is het belangrijk voor mensen die in België werken?

De A1-verklaring, uitgegeven door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), bevestigt dat een werknemer sociaal verzekerd is in zijn thuisland en vrijstelling heeft van sociale zekerheidsbijdragen in het land waar hij tijdelijk werkt. Voor mensen die tijdelijk in België werken, is dit van groot belang om dubbele bijdragen te voorkomen en om te waarborgen dat de sociale zekerheidsrechten behouden blijven.


Hoe kan men een A1-verklaring aanvragen?

De aanvraag voor een A1-verklaring kan worden ingediend bij SocialePremie. Het is raadzaam dit ruim van tevoren te doen, liefst voordat de werkzaamheden in België beginnen. Het is een essentiële stap om juridische complicaties en boetes te voorkomen.


Laten we het nu hebben over het Limosa-attest. Wat is de rol van dit attest voor mensen die in België werken?

Het Limosa-attest is een meldingsplicht voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in België komen werken. Het is bedoeld om de Belgische overheid op de hoogte te stellen van de arbeidsactiviteiten en om ervoor te zorgen dat de buitenlandse werknemer voldoet aan de sociale en fiscale wetgeving in België.


Waarom is het cruciaal om zowel de A1-verklaring als het Limosa-attest op orde te hebben?

Het is van het grootste belang om deze documenten in orde te hebben, omdat het niet voldoen aan de vereisten kan leiden tot boetes en sancties. België hecht veel waarde aan naleving van de regelgeving, en het ontbreken van de juiste vergunningen kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever.


Tot slot, advies van Benjamin Jozef Aras voor ondernemers.

Mijn advies is om niet te wachten tot het laatste moment en om proactief de benodigde vergunningen aan te vragen. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld. Door de A1-verklaring en het Limosa-attest op orde te hebben, kunnen werknemers genieten van een soepele en wettige werkervaring in België, zonder vrees voor juridische complicaties.

In het complexe landschap van internationaal werken is het verkrijgen van de juiste vergunningen van cruciaal belang. Door op tijd actie te ondernemen en samen te werken met experts zoals juristen, kunnen professionals in het buitenland genieten van een zorgeloze werkervaring en boetes en sancties vermijden.

Laat ons de aanvraag voor uw Limosa- of A1-verklaring verzorgen. Het is eenvoudig – begin direct met uw aanvraag op onze website, en wij garanderen dat u binnen enkele dagen zowel uw Limosa- als A1-verklaring in uw e-mail ontvangt.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

  • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

  • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

  • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

  • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

  • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

  • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

  • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?