A1 Verklaring voor Zelfstandigen: Een Noodzaak voor Internationaal Werk

8 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een officieel document dat aantoont onder welk land’s sociale zekerheidssysteem een zelfstandige valt. Dit is cruciaal voor zelfstandige ondernemers die binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland werken. Het bevestigt dat de zelfstandige sociale zekerheidsbijdragen betaalt in het thuisland, en niet in het land waar tijdelijk gewerkt wordt.

Waarom is een A1 Verklaring Nodig voor Zelfstandigen?

 1. Wettelijke Naleving: De A1 verklaring zorgt ervoor dat zelfstandigen in overeenstemming met de Europese regelgeving werken.

 2. Voorkomen van Dubbele Bijdragen: Zonder deze verklaring kunnen zelfstandigen het risico lopen om in meerdere landen sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen.

 3. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Het stelt zelfstandigen in staat om verbonden te blijven aan het sociale zekerheidssysteem van hun thuisland.

Het Aanvraagproces van een A1 Verklaring voor Zelfstandigen:

 1. Vaststellen van de Behoefte: Beoordeel of u een A1 verklaring nodig heeft op basis van uw internationale werkplannen.

 2. Contacteer de Bevoegde Instantie: Dit is meestal de nationale sociale zekerheidsinstelling in uw thuisland.

 3. Documentatie Verzamelen: Zorg voor alle relevante documenten, zoals bewijs van uw zelfstandige status en details over uw internationale werkzaamheden.

 4. Dien Uw Aanvraag In: Volg de aanwijzingen van de instantie om uw aanvraag in te dienen. Dit kan vaak online of via een papieren formulier.

 5. Ontvangst van de A1 Verklaring: Na goedkeuring ontvangt u de A1 verklaring, die u moet bijhouden tijdens uw internationale werkzaamheden.

Conclusie:

De A1 verklaring is een essentieel document voor zelfstandige ondernemers die internationaal actief zijn. Het biedt juridische zekerheid en financiële bescherming. SocialePremie begrijpt de unieke uitdagingen die zelfstandigen tegenkomen bij internationaal werken en biedt ondersteuning bij het aanvragen van de A1 verklaring. Neem contact met ons op voor deskundige hulp en advies, zodat u met vertrouwen uw zakelijke activiteiten over de grens kunt uitvoeren.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?