A1 Verklaring: Waarom is Deze Essentieel voor Werken in het Buitenland?

15 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

Een A1 verklaring is een certificaat dat aangeeft onder welk socialezekerheidsstelsel een werknemer of zelfstandige valt. Dit is van cruciaal belang voor mensen die binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland werken. Het document toont aan dat de betreffende persoon zijn of haar socialezekerheidsbijdragen in het thuisland betaalt.

Waarom is een A1 Verklaring Noodzakelijk?

 1. Naleving van EU-regelgeving: De A1 verklar ing zorgt ervoor dat werknemers die in andere EU/EER-landen of Zwitserland werken, voldoen aan de Europese socialezekerheidswetten. Dit is essentieel om wettelijke problemen te voorkomen.

 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Zonder een A1 verklar ing kunnen werknemers geconfronteerd worden met de verplichting om in meerdere landen socialezekerheidsbijdragen te betalen. De A1 verklar ing voorkomt deze situatie.

 3. Duidelijkheid over Sociale Zekerheidsstatus: Het biedt duidelijkheid over de socialezekerheidsstatus van de werknemer tijdens het werk in het buitenland, wat belangrijk is voor zowel de werknemer als de werkgever.

Het Aanvraagproces van een A1 Verklaring:

 1. Wie Kan Aanvragen: Zowel werkgevers als werknemers kunnen een A1 verklaring aanvragen.

 2. Waar Aanvragen: De aanvraag moet worden ingediend bij de socialezekerheidsinstantie in het thuisland van de werknemer.

 3. Documentatie: De aanvraag vereist doorgaans documentatie die de werkstatus en de locatie van het werk bevestigt.

 4. Procedure: Volg de aanwijzingen van de betreffende instantie voor het indienen van de aanvraag.

Het Belang van Tijdige Aanvraag:

Het is belangrijk om de A1 verklaring tijdig aan te vragen, ruim voor het begin van de werkzaamheden in het buitenland.

Conclusie:

Een A1 verklar ing is een essentieel document voor werknemers en zelfstandigen die internationaal werken. Het zorgt voor naleving van de wet, voorkomt dubbele socialezekerheidsbijdragen en biedt duidelijkheid over de socialezekerheidsstatus. Voor hulp bij het aanvragen van een A1 verklar ing staat SocialePremie klaar met expertise en ondersteuning. Neem contact met ons op voor professionele hulp en advies.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?