A1 Verklaring: Wat Het Is en Een Voorbeeld van Hoe het Werkt

8 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een officieel document dat bewijst onder welk land’s sociale zekerheidssysteem een werknemer of zelfstandige valt. A1 Verklaring Voorbeeld. Dit document is van vitaal belang voor mensen die werken binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland, omdat het aantoont dat zij hun sociale zekerheidsbijdragen betalen in hun thuisland, en niet in het land van tijdelijke werkzaamheid.

Waarom is een A1 Verklaring Nodig?

 1. Wettelijke Naleving: De A1 verklaring zorgt ervoor dat internationale werknemers in overeenstemming zijn met Europese regelgeving op het gebied van sociale zekerheid.

 2. Voorkomen van Dubbele Bijdragen: Zonder deze verklaring kunnen werknemers en zelfstandigen verplicht worden om sociale zekerheidsbijdragen te betalen in meerdere landen.

 3. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Het document waarborgt dat werknemers verbonden blijven met het sociale zekerheidssysteem van hun thuisland.

Voorbeeld van een A1 Verklaring in Praktijk:

Stel, Maria is een zelfstandige grafisch ontwerper uit Nederland die een project van zes maanden in Duitsland heeft aangenomen. Voordat ze aan haar project begint, vraagt ze een A1 verklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Nederland. Met deze verklaring kan Maria aantonen dat ze tijdens haar werk in Duitsland verzekerd blijft voor sociale zekerheid in Nederland. Dit betekent dat ze geen sociale zekerheidsbijdragen hoeft te betalen in Duitsland en dat ze haar rechten in Nederland, zoals ziektekostenverzekering en pensioenopbouw, behoudt.

Het Aanvraagproces:

 1. Vaststellen van de Behoefte: Bepaal of u een A1 verklaring nodig heeft op basis van uw werklocatie en -duur.

 2. Contact met de Bevoegde Instantie: Dit is meestal de nationale sociale zekerheidsinstelling in uw thuisland.

 3. Documentatie Verzamelen en Aanvraag Indienen: Verzamel de benodigde documenten en dien uw aanvraag in volgens de procedure van de instantie.

 4. Ontvangst van de A1 Verklaring: Na goedkeuring ontvangt u de A1 verklaring.

Conclusie:

Een A1 verklaring is onmisbaar voor iedereen die in het buitenland werkt binnen de EU, EER, of Zwitserland. Het biedt niet alleen wettelijke bescherming, maar zorgt ook voor financiële en sociale zekerheid. SocialePremie kan u helpen bij het aanvragen van uw A1 verklaring, zodat u zonder zorgen kunt werken in het buitenland. Neem contact met ons op voor deskundige ondersteuning en begeleiding.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?