A1 Verklaring voor Zelfstandigen: Essentieel voor Internationale Werkzaamheden

15 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

Een A1 verklaring is een document dat aantoont onder welk socialezekerheidsstelsel een werknemer of zelfstandige valt. A1 Verklaring voor Zelfstandigen. Het is een belangrijk document voor zelfstandigen die tijdelijk werken binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland, omdat het aangeeft dat zij hun socialezekerheidsbijdragen in hun thuisland betalen.

Het Belang van een A1 Verklaring voor Zelfstandigen:

 1. Naleving van EU-regelgeving: De A1 verklaring zorgt ervoor dat zelfstandigen die in andere EU/EER-landen of Zwitserland werken, voldoen aan de Europese socialezekerheidswetten.

 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Het document helpt zelfstandigen te voorkomen dat zij in meerdere landen socialezekerheidsbijdragen moeten betalen.

 3. Duidelijkheid over Sociale Zekerheidsstatus: Het biedt duidelijkheid en zekerheid over hun socialezekerheidsstatus tijdens het werk in het buitenland.

Het Aanvraagproces van een A1 Verklaring voor Zelfstandigen:

 1. Wie Kan Aanvragen: Zelfstandige ondernemers moeten zelf de A1 verklaring aanvragen.

 2. Waar Aanvragen: Dit gebeurt bij de socialezekerheidsinstantie in het thuisland van de zelfstandige.

 3. Documentatie Vereist: Dit omvat doorgaans bewijs van zelfstandigheid, zoals registratie bij de Kamer van Koophandel, en informatie over de geplande werkzaamheden in het buitenland.

 4. Indienen van de Aanvraag: Volg de procedure van de betreffende instantie voor het indienen van de aanvraag.

 5. Ontvangst van de A1 Verklaring: Na goedkeuring ontvangt de zelfstandige de A1 verklaring.

Het Belang van Tijdige Aanvraag:

Voor zelfstandigen is het van belang om de A1 verklaring ruim voor de start van de buitenlandse opdracht aan te vragen om complicaties te voorkomen.

Conclusie:

Voor zelf standigen die internationaal werken, is de A1 verklaring een onmisbaar document dat zorgt voor naleving van de wet en biedt duidelijkheid over hun socialezekerheidsstatus. Een tijdige aanvraag en een correct beheer van de A1 verklaring zijn essentieel voor een soepele internationale werkervaring. SocialePremie kan zelfstandige ondernemers ondersteunen bij het aanvragen van een A1 verklaring. Neem contact met ons op voor professionele hulp en advies.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?