A1-Verklaring in België: Een Verplicht Document voor Internationaal Werk

11 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1-Verklaring?

De A1-verklaring is een officieel document dat bevestigt onder welk land’s sociale zekerheidssysteem een werknemer of zelfstandige valt. Dit is vooral belangrijk voor Belgische professionals die tijdelijk werken binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland. A1 Verklaring Verplicht België. Het document toont aan dat de betrokkene zijn of haar sociale zekerheidsbijdragen betaalt in België.

Is de A1-Verklaring Verplicht in België?

Ja, voor Belgische werknemers en zelfstandigen die in het buitenland werken, is het verkrijgen van een A1-verklaring verplicht. Deze verplichting zorgt ervoor dat:

 1. Wettelijke Naleving: De werknemer of zelfstandige voldoet aan de Europese regelgeving op het gebied van sociale zekerheid.

 2. Voorkoming van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Het voorkomt dat men in meer dan één land sociale zekerheidsbijdragen moet betalen.

 3. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Het garandeert dat men verbonden blijft met het Belgische sociale zekerheidssysteem.

Het Aanvraagproces van een A1-Verklaring in België:

 1. Identificatie van de Behoefte: Bepaal of u een A1-verklaring nodig heeft op basis van uw werkplannen in het buitenland.

 2. Aanvragen bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ): Voor werknemers of het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) voor zelfstandigen.

 3. Verzamelen van Noodzakelijke Documentatie: Inclusief bewijs van werkgelegenheid of zelfstandige activiteit.

 4. Indienen van de Aanvraag: Volg de richtlijnen van RSZ of RSVZ voor het indienen van uw aanvraag.

 5. Ontvangst van de A1-Verklaring: Na goedkeuring ontvangt u de A1-verklaring, die u bij u moet houden tijdens uw werk in het buitenland.

Conclusie:

De A1-verklaring is een essentieel document voor Belgische professionals die internationaal werken. Het waarborgt naleving van Europese sociale zekerheidswetten, voorkomt dubbele belasting en behoudt de aansluiting bij het Belgische sociale zekerheidssysteem. SocialePremie biedt deskundige ondersteuning en advies bij het aanvragen van een A1-verklaring in België. Wij helpen u graag door dit proces, zodat u met vertrouwen en zekerheid uw internationale carrière kunt voortzetten. Neem contact met ons op voor hulp bij het navigeren door de complexiteiten van internationale arbeidswetgeving.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?