A1 Verklaring voor Ondernemers: Een Onmisbaar Document voor Internationale Activiteiten

13 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een certificaat dat bevestigt onder welk socialezekerheidsstelsel een werknemer of zelfstandige, zoals een ondernemer, valt. Het document is bijzonder belangrijk voor ondernemers die tijdelijk activiteiten uitvoeren binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland. De A1 verklaring toont aan dat de ondernemer socialezekerheidsbijdragen betaalt in het thuisland.

Waarom is een A1 Verklaring Nodig voor Ondernemers?

 1. Naleving van EU-regelgeving: Voor ondernemers die in verschillende EU/EER-landen of Zwitserland werken, zorgt de A1 verklaring voor naleving van de Europese socialezekerheidswetten.

 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Het helpt bij het voorkomen van het betalen van socialezekerheidsbijdragen in zowel het thuisland als het land waar de ondernemer tijdelijk werkt.

 3. Duidelijkheid over Sociale Zekerheidsstatus: De verklaring biedt zekerheid over de socialezekerheidsstatus, wat belangrijk is voor zowel persoonlijke bescherming als zakelijke planning.

Het Aanvraagproces van een A1 Verklaring voor Ondernemers:

 1. Initiatief door de Ondernemer: Ondernemers moeten zelf het initiatief nemen om de A1 verklaring aan te vragen.

 2. Aanvragen bij de Nationale Instantie: Dit gebeurt via de socialezekerheidsinstantie in het thuisland van de ondernemer. In Nederland is dit bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

 3. Noodzakelijke Documentatie: Voorbereid de vereiste documentatie, zoals bewijs van zelfstandig ondernemerschap en geplande werkzaamheden in het buitenland.

 4. Indienen van de Aanvraag: Volg de procedure van de betreffende instantie voor het indienen van de aanvraag.

 5. Ontvangst van de A1 Verklaring: Na goedkeuring ontvangt de ondernemer de A1 verklaring.

Belang van Tijdige Aanvraag:

Het is belangrijk om de A1 verklaring ruim voor het begin van de buitenlandse activiteiten aan te vragen om eventuele vertragingen te voorkomen.

Conclusie:

Voor ondernemers die internationaal opereren, is de A1 verklaring een cruciaal document dat zorgt voor naleving van de wet en duidelijkheid biedt over hun socialezekerheidsstatus. Een tijdige aanvraag en een correct beheer van de A1 verklaring zijn essentieel voor een soepele zakelijke operatie over de grenzen. SocialePremie kan ondersteuning bieden bij het aanvraagproces van een A1 verklaring voor ondernemers. Neem contact met ons op voor professionele hulp en advies.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?