A1 Verklaring en E101 A1: Essentiële Documenten voor Internationaal Werken

13 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

Een A1 verklaring, voorheen bekend als E101, is een certificaat dat aangeeft onder welk land’s socialezekerheidsstelsel een werknemer valt. Dit document is onmisbaar voor werknemers of zelfstandigen die tijdelijk in een ander land binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland werken. Het toont aan dat de betrokkene socialezekerheidsbijdragen betaalt in het thuisland.

Waarom is een A1 Verklaring Nodig?

 1. Naleving van EU-regelgeving: Het garandeert dat werknemers voldoen aan de Europese regels omtrent sociale zekerheid.

 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: Het helpt bij het voorkomen van het betalen van bijdragen in zowel het thuisland als het land waar tijdelijk wordt gewerkt.

 3. Juridische Duidelijkheid en Zekerheid: Het biedt duidelijkheid over de socialezekerheidsstatus van de werknemer, wat belangrijk is voor zowel de werknemer als de werkgever.

Verschil Tussen A1 Verklaring en E101 A1:

Het Aanvraagproces van een A1 Verklaring (E101 A1):

 1. Initiatief door Werkgever of Werknemer: Afhankelijk van de situatie kan de aanvraag worden ingediend door de werkgever of de werknemer.

 2. Aanvragen bij de Nationale Instantie: Dit gebeurt via de socialezekerheidsinstantie in het land waar de werknemer gewoonlijk werkt of woont.

 3. Noodzakelijke Documentatie: Dit omvat meestal bewijs van werkgelegenheid, duur van de detachering en andere relevante informatie.

 4. Indienen en Verwerking van de Aanvraag: Volg de procedure van de betreffende instantie en dien alle vereiste documenten in.

 5. Ontvangst van de A1 Verklaring: Na goedkeuring ontvangt men de A1 verklaring.

Belang van Tijdige Aanvraag:

Een tijdige aanvraag van de A1 verklaring is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle vereisten zijn vervuld voordat de buitenlandse werkzaamheden beginnen.

Conclusie:

De A1 verklaring, voorheen bekend als E101 A1, is een essentieel document voor internationaal werk. Het biedt juridische zekerheid en zorgt voor naleving van de socialezekerheidswetten. Voor assistentie bij het aanvragen van de A1 verklaring staat SocialePremie klaar om zowel werkgevers als werknemers te ondersteunen. Neem contact met ons op voor deskundige hulp en advies.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?