A1 Verklaring in Duitsland: Een Onmisbaar Document voor Grensoverschrijdend Werk

8 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een officieel certificaat dat aantoont onder welk land’s sociale zekerheidssysteem een werknemer of zelfstandige valt. Voor professionals die in Duitsland gevestigd zijn en in andere EU-landen, EER-landen of Zwitserland werken, bevestigt de A1 verklaring dat ze hun sociale zekerheidsbijdragen in Duitsland betalen.

Het Belang van de A1 Verklaring voor Werk in Duitsland:

 1. Wettelijke Compliance: Voor werknemers die vanuit Duitsland in andere landen werken, zorgt de A1 verklaring ervoor dat ze voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van sociale zekerheid.

 2. Voorkomen van Dubbele Sociale Zekerheidsbijdragen: De A1 verklaring voorkomt dat werknemers sociale zekerheidsbijdragen moeten betalen in zowel Duitsland als in het land waar ze tijdelijk werken.

 3. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Het garandeert dat werknemers verbonden blijven aan het Duitse sociale zekerheidssysteem, wat belangrijk is voor hun rechten en voordelen.

Het Aanvraagproces in Duitsland:

 1. Vaststellen van de Behoefte: Beoordeel of u een A1 verklaring nodig heeft op basis van uw werklocatie en -duur.

 2. Aanvragen bij de Deutsche Rentenversicherung: In Duitsland wordt de A1 verklaring uitgegeven door de Deutsche Rentenversicherung (Duitse Pensioenverzekering) of andere bevoegde sociale zekerheidsinstanties.

 3. Documentatie Verzamelen: Zorg voor alle relevante documenten, waaronder bewijs van uw werkgelegenheid of zelfstandige activiteit in Duitsland.

 4. Online of Papieren Aanvraag: Afhankelijk van de instantie, kan de aanvraag online of via een papieren formulier ingediend worden.

 5. Verwerkingstijd en Ontvangst: Houd rekening met de verwerkingstijd en plan uw aanvraag dienovereenkomstig. Na goedkeuring ontvangt u uw A1 verklaring.

Conclusie:

De verklaring is een fundamenteel document voor professionals die in Duitsland gevestigd zijn en internationaal werken. Het biedt juridische zekerheid, financiële bescherming en behoud van sociale zekerheidsrechten. Bij SocialePremie begrijpen we de complexiteit van deze procedures en bieden we deskundige hulp bij het aanvragen van uw verklaring in Duitsland. Neem contact met ons op voor ondersteuning en zorg dat uw internationale werkzaamheden soepel en conform de regelgeving verlopen.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?