A1 Verklaring voor Werk Buiten de EU: Wat U Moet Weten

12 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

Een A1 verklaring is een officieel document dat bevestigt onder welk land’s socialezekerheidsstelsel een werknemer of zelfstandige valt. Het is primair van toepassing binnen de EU, de Europese Economische Ruimte (EER), en Zwitserland. A1 Verklaring Buiten EU. Deze verklaring toont aan dat de persoon socialezekerheidsbijdragen betaalt in zijn of haar thuisland, en niet in het land waar tijdelijk wordt gewerkt.

De Relevantie van een A1 Verklaring Buiten de EU:

De A1 verklaring is in principe ontworpen voor landen binnen de EU/EER en Zwitserland. Echter, er zijn situaties waarin het relevant kan zijn voor werk buiten deze gebieden:

 1. Internationale Overeenkomsten: Sommige landen buiten de EU hebben socialezekerheidsovereenkomsten met EU-lidstaten. In deze gevallen kan een A1 verklaring nodig zijn om de socialezekerheidsstatus van de werknemer aan te tonen.

 2. Detachering: Bij detachering naar een land buiten de EU voor een korte periode, kan een A1 verklaring soms vereist zijn om aan te tonen dat de werknemer nog steeds onder het socialezekerheidsstelsel van het thuisland valt.

Wat te Doen als U Buiten de EU Werkt?

 1. Controleer de Lokale Wetgeving: Onderzoek of het land waar u gaat werken specifieke vereisten heeft met betrekking tot sociale zekerheid voor buitenlandse werknemers.

 2. Raadpleeg de Sociale Verzekeringsbank: Neem contact op met de socialezekerheidsinstantie in uw thuisland (zoals de Sociale Verzekeringsbank in Nederland) voor advies over uw specifieke situatie.

 3. Overweeg Alternatieve Documentatie: Als een A1 verklaring niet van toepassing is, kan er andere documentatie nodig zijn om uw socialezekerheidsstatus aan te tonen.

Het Belang van Een Goede Voorbereiding:

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de socialezekerheidsregelgeving van het land waar u gaat werken, vooral buiten de EU. Dit voorkomt juridische problemen en zorgt ervoor dat u en uw werknemers adequaat verzekerd zijn tijdens het werk.

Conclusie:

Hoewel een A1 verklaring voornamelijk relevant is binnen de EU/EER en Zwitserland, kan het ook van belang zijn bij werkzaamheden buiten deze gebieden, afhankelijk van internationale overeenkomsten en specifieke werksituaties. Een grondige voorbereiding en goed advies zijn cruciaal. SocialePremie kan u ondersteunen met professioneel advies en begeleiding bij het navigeren door de complexiteit van internationale sociale zekerheid. Neem contact met ons op voor deskundige hulp.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?