A1-Verklaring in België: Een Essentieel Document voor Internationaal Werk

11 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1-Verklaring?

De A1-verklaring is een officieel document dat aangeeft onder welk socialezekerheidsstelsel een werknemer of zelfstandige valt. Dit document is cruciaal voor Belgen die binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland werken. A1-Verklaring België. Het bevestigt dat zij hun socialezekerheidsbijdragen in België betalen, in plaats van in het land waar ze tijdelijk werken.

Waarom is een A1-Verklaring Nodig in België?

 1. Wettelijke Naleving: De A1-verklaring zorgt ervoor dat Belgische professionals voldoen aan de Europese regelgeving op het gebied van sociale zekerheid tijdens hun werk in het buitenland.

 2. Voorkomen van Dubbele Bijdragen: Zonder een A1-verklaring kunnen Belgische werknemers en zelfstandigen verplicht worden om in beide landen socialezekerheidsbijdragen te betalen.

 3. Behoud van Sociale Zekerheidsrechten: Het stelt Belgen in staat om verbonden te blijven aan het Belgische socialezekerheidssysteem, waardoor ze hun rechten behouden.

Het Aanvraagproces van een A1-Verklaring in België:

 1. Vaststellen van de Behoefte: Bepaal of u een A1-verklaring nodig heeft op basis van uw werkplannen in het buitenland.

 2. Contacteer de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ): In België wordt de A1-verklaring verstrekt door de RSZ voor werknemers of het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) voor zelfstandigen.

 3. Verzamelen van Documentatie: Zorg voor alle relevante documenten, zoals bewijs van werkgelegenheid of zelfstandige activiteit.

 4. Dien Uw Aanvraag In: Volg de procedure van de RSZ of RSVZ om uw aanvraag in te dienen.
 5. Ontvangst van de A1-Verklaring: Na goedkeuring ontvangt u de A1-verklaring, die u bij u moet houden tijdens uw werk in het buitenland.

Conclusie:

De A1-verklaring is een essentieel document voor Belgische professionals die internationaal werken. Het biedt niet alleen wettelijke bescherming en voorkomt dubbele bijdragen, maar zorgt ook voor het behoud van socialezekerheidsrechten. Bij SocialePremie ondersteunen we Belgische werknemers en zelfstandigen bij het navigeren door het proces van het aanvragen van een A1-verklaring. Neem contact met ons op voor deskundige hulp en advies, zodat u zorgeloos uw internationale carrière kunt voortzetten.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?