De Belangrijkheid van de A1 Verklaring voor Werken in het Buitenland

7 december 2023 - door Benjamin Jozef Aras

Wat is een A1 Verklaring?

De A1 verklaring is een Europees document dat aantoont welke sociale zekerheidswetgeving op een werknemer van toepassing is. Dit certificaat bewijst dat de werknemer sociale premies betaalt in het thuisland, ondanks dat hij of zij tijdelijk in een ander EU-land werkt. Het is van toepassing op werknemers, zelfstandigen en mensen die tijdelijk voor hun werk naar een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland worden uitgezonden.

Waarom is de A1 Verklaring Noodzakelijk?

 1. Voorkomen van Dubbele Betaling: Zonder een A1 verklaring, kan een werknemer onderworpen zijn aan sociale zekerheidsbijdragen in zowel het thuisland als het gastland. De verklaring beschermt tegen dubbele premiebetalingen.
 2. Juridische Naleving: Het werken in een ander EU-land zonder de A1 verklaring kan leiden tot juridische problemen en boetes. De verklaring is een bewijs van naleving van Europese regelgeving.
 3. Administratieve Eenvoud: Met de A1 verklaring kunnen werknemers gemakkelijker administratieve procedures doorlopen bij werken in het buitenland, zoals het verkrijgen van werkvergunningen en het voldoen aan lokale arbeidswetten.
 4. Sociale Zekerheidsrechten: Deze verklaring waarborgt de sociale zekerheidsrechten van de werknemer. Het zorgt ervoor dat de werknemer in het thuisland aanspraak kan blijven maken op bijvoorbeeld pensioenopbouw, ziektekostenverzekering en werkloosheidsuitkeringen.

Hoe Een A1 Verklaring Aanvragen?

Het aanvragen van een verklaring gebeurt meestal via de sociale zekerheidsinstantie in het thuisland. Het proces kan variëren afhankelijk van het land, maar vereist over het algemeen het indienen van relevante werkgegevens, bewijs van werkgelegenheid en persoonlijke informatie.

Conclusie:

Voor Europese burgers die in een ander EU-land werken, is de verklaring essentieel. Het biedt juridische bescherming, voorkomt dubbele premiebetaling en garandeert de voortzetting van sociale zekerheidsrechten. Door de juiste stappen te volgen om dit document te verkrijgen, kunnen werknemers met vertrouwen en veiligheid internationaal werken.

Bij SocialePremie begrijpen we het belang van correcte naleving van internationale arbeidswetten en staan we klaar om u te ondersteunen bij het verkrijgen van uw verklaring. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en begeleiding.


Het gemak van SocialePremie

Kies voor het gemak van online aanvragen

 • Vul het online aanvraagformulier in op SocialePremie en betaal de benodigde aanvraagkosten.

 • Je verstrekt de vereiste gegevens, die je ook overzichtelijk ontvangt. We staan voor je klaar om je te helpen bij het verzamelen van deze documenten.

 • We stellen een aanvraag op volgens de geldende wet- en regelgeving en dienen deze direct in bij de relevante autoriteiten. Op deze manier vergroten we je kans op succes.

 • Ontvang de documenten binnen één werkdag per e-mail en binnen enkele dagen daarna per post.

Waarom kiezen voor ingewikkeld als het ook eenvoudiger kan?

 • Geen gedoe met administratie, geen overdaad aan formulieren en complexe regels.

 • Wij bieden zekerheid en zorgen voor volledig correcte aanvragen. Dit verhoogt uw kans van slagen en voorkomt toekomstige problemen.

 • Wij verzorgen spoedaanvragen voor u. Hiermee bespaart u tijd en ontvangt u uw documenten sneller dan bij een standaard aanvraag.
Kunnen wij ergens mee helpen?